Olivové oleje
Itálie je po Španělsku druhým největším producentem olivového oleje, 90 % olejů pochází z jižních regionů, i když kromě Piemontu a Valle d'Aosta se olivy pěstují prakticky všude.
Jak poznat kvalitní olivový olej?
- Nejkvalitnější oleje nesou značení extra panenské a pochází z prvního šetrného lisování za studena
- Nejlepší oleje pochází z lokálních, nepříliš vyzrálých oliv sklízených ručně a lisovaných v nejbližším okolí do několika hodin od sklizně
- O kvalitě oleje svědčí i chráněné označení původu DOP a IGP nebo BIO certifikace
- Kvalitní olej nechává ústa suchá a čistá, bez pachuti či mastnoty.
- Dalším vodítkem může být už samotný obal: měl by být tmavý, aby olej ochránil před vlivy slunečního záření a jeho etiketa by měla obsahovat všechny důležité informace, vč. původu oliv
- Hodně napoví také cena. Příliš nízká cena je vždycky synonymem nízké kvality
Olivové oleje podle kvality:
Olio d’oliva extra vergine novello
Extra panenský olivový olej nejvyšší kvality. Nejkvalitnější olivový olej bez jakékoliv úpravy, který obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Olej novello se vyrábí pouze v období od listopadu do ledna. Tento zcela přírodní olej pochází z první sklizně a z prvního lisování. Získává se pouze mechanickým lisováním za studena a nefiltruje se, proto obsahuje kousíčky dužiny, které oleji dodávají hutnou konzistenci a zářivě zelenou barvu. Má neuvěřitelně svěží aroma a typickou chuť. Hodí se k dochucení pokrmů za studena a aby si uchoval všechny své vlastnosti, měl by se spotřebovat ideálně do několika měsíců.
Olio d’oliva extra vergine
Extra panenský olivový olej nejvyšší kvality. Zcela přírodní olej pocházející z prvního lisování. Získává se pouze mechanických lisováním za studena a následně se filtruje. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, antioxidanty či kvalitní bílkoviny. Má charakteristické olivové aroma a lehce nahořklou chuť, jejíž intenzita závisí na použité odrůdě. Je vhodný k použití jak za studena, tak k tepelné úpravě.
Olio d’oliva vergine
Panenský olivový olej dobré kvality. Přírodní olej z druhého a třetího mechanického lisování za studena. Kvalita takového oleje je ještě na slušné úrovni, nicméně chuť ani aroma již nejsou nijak výrazné.
Olio d’oliva
Olivový olej vzniklý smícháním přírodního olivového a rafinovaného oleje. Olej nízké kvality, který obsahuje jen velmi málo nutričně hodnotných látek.
Olio di sansa
Olivový olej z výlisků. Nejhorší možná kvalita oleje. Získává se pomocí chemických rozpouštědel, které z již několikrát vylisovaných zbytků oliv “vytáhnou” olej, který ještě následně prochází rafinací. Díky tomu olej ztrácí své organoleptické vlastnosti a prakticky neobsahuje žádné prospěšné látky, ale pouze nekvalitní tuky.
Olivové oleje z jednotlivých regionů:
Liguria, Veneto, Lombardia
Oleje ze severu Itálie mívají jemné aroma a delikátní nasládlou chuť připomínající mandle a bylinky, bez štiplavých a nahořklých tónů. Výborně se hodí k dochucení jemných pokrmů jako jsou ryby, dušené kuřecí maso, lehké saláty nebo dušená zelenina.
Výrobce: Calvi
Toscana, Umbria, Abruzzo
Oleje ze středoitalských oblastí bývají aromatičtější, jejich vůně připomíná čerstvě posečenou trávu a jejich chuť je poměrně výrazná, jemně nahořklá s tóny artyčoku či zelených rajčat s nepatrně štiplavým nádechem. Skvěle doplní výraznější pokrmy jako jsou grilovaná masa, tatarák, hutnější saláty nebo pasta alla Norma.
Výrobce: Ursini
Molise, Calabria, Puglia, Sicilia
Oleje z jihu Itálie jsou nejvýraznější, mívají intenzívní aroma a výraznou nahořklou chuť s pikantními tóny. Výborně si rozumí s hutnými chuťově silnými pokrmy jako jsou steaky, luštěninové polévky nebo pasta e fagioli.
Výrobce: Fratepietro, Centonze