Sezóna olivového oleje Novello začala!

Nejcennější extra panenský olivový olej z první letošní sklizně právě dorazil do Prahy.

Olio Novello, v překladu "nový olej", je první olivový olej získaný z čerstvé sklizně oliv. Sběr oliv pro tento typ oleje obvykle probíhá v říjnu nebo listopadu, kdy jsou olivy ještě nezralé a zelené. Právě díky tomu má Olio Novello charakteristickou výraznou a svěží chuť, připomínající čerstvě posečenou trávu a zelená rajčata. Tradice prvního olivového oleje je v Itálii velice oblíbená a výrobci se na ten posvátný okamžik, kdy z lisu začne vytékat hutný, zářivě zelený olivový olej, těší celý rok. Dříve si tuhle lahůdku dokonce nechávali jenom pro sebe a své nejbližší, a tradičně si Novello vychutnávali s čerstvým bílým chlebem, který do oleje namáčeli klidně rovnou v lisovně.

Olio Novello se lisuje velmi šetrně za studena do několika hodin od sklizně z kvalitních, ručně očesaných oliv, a na rozdíl od běžného extra panenského olivového oleje se nefiltruje. Obsahuje tak kousky dužiny, které mu dodávají jedinečnou hustotu, barvu, chuť a spoustu zdraví prospěšných antioxidantů-polyfenolů, vitamínů a minerálů. Proto jej určitě nepoužívejte k tepelné úpravě, přepaloval by se a přišel by o všechny cenné vlastnosti. Hodí se k dochucení pokrmů jako jsou luštěninové polévky, masa, těstoviny nebo saláty, ideálně nijak výrazně kořeněné, aby vynikla jedinečná chuť oleje. Novello není vhodný ani pro dlouhodobé skladování – jeho největší předností je právě jeho čerstvost a chuť, kterou si nejlépe vychutnáte během prvních tří měsíců od lisování.

V našich prodejnách i na e-shopu právě teď najdete Olio Novello od jednoho z nejlepších výrobců olivových olejů v Itálii, Giuseppa Ursiniho. Je vylisovaný z oliv lokálních odrůd Gentile di Chieti, Leccino a Peranzana, které Giuseppe pěstuje ve svých hájích v Abruzzu. Má středně výraznou, jemně nahořklou chuť připomínající artyčoky. Natočit si jej můžete do lahví o obsahu 0,5 l a 1 l.

V následujících týdnech se můžete těšit ještě na Novello z Toskánska a Sicílie.